qp-emblem


мАбила — для писателей

Кілька цікавинок з історії львівської телефонії

Цікавий матеріал надійшов нам сьогодні з МТС-Україна. За їх ініциативи львівська дослідниця на основі архівних даних відновила історію виникнення та розвитку телефонної мережі у Львові, починаючи з 1882 року по нинішній день. За цей час телефонний зв’язок у Львові пройшов кілька етапів еволюції: від примітивних комутаторів, які вручну обслуговували телефоністи, до мережі АТС (автоматизованих телефонних станцій). Цікаві факти з історії львівської телефонної мережі під "катом".




  • У липні 1882 р. приватна кампанія заснувала у Львові підприємство з надання послуг телефонії, 1883 р. постала перша у Львові (і в Україні) міська телефонна мережа. 1887 року відбулося 196 276 телефонних розмов; крім цього, тоді ж уперше телефоном почали надавати телеграми – за рік нарахували аж 1 788 депеш.
  • В грудні 1885 р. популярна «Gazeta Lwowska» надрукувала список перших 88 абонентів Товариства телефонів. Серед них були 7 основних адміністративних установ (суди, прокуратура, поліція, крайовий відділ), 3 установи культури, 2 – пожежної охорони, 2 лікарні, 6 банків, 2 контори, 6 торгових домів, 5 фабрик, 3 готелі, редакції газет «Dziennik Polski», «Gazeta Narodova», «Gazeta Lwowska», 3 телефонних номери належали залізниці. Першими приватними власниками телефонів були 8 львівських адвокатів, 7 лікарів та 16 приватних осіб.
  • Від 1896 р. Львів був телефонізований аж до передмість, і тоді ж почалася стрімка телефонізація провінційних містечок Галицького намісництва.
  • В поштових відділеннях та на вокзалах Галичини були, як правило, розташовані Публічні телефонні кабіни – мовниці. Платня за звичайну трихвилинну розмову становила від 60 геллерів до 3 крон. 1901 р. у Львові було 11 публічних «мовниць», тобто загально доступних телефонних кабін.
  • Завдяки телефонному довіднику 1932 року «Kogo szukasz?» довідуємося про існування 10 700 власників телефонних номерів. У 1939 році у Львові міська АТС машинної системи нарахували вже 13 500 номерів. Діяв зв’язок: Варшава-Львів-Рівне.
  • У 1950-1953 р. почався серійний випуск типової двочастотної апаратури для магістрального напівавтоматичного міжміського телефонного зв'язку. Одним з перших в Україні нові телефонні станції з 1946-го року почав випускати Львівський завод телефонно-телеграфного обладнання.
  • Еру мобільного зв’язку у Львові розпочала компанія UMC (нині – «МТС Україна»). Офіційна презентація Львівської філії та мережі NMT відбулася 11 листопада 1994 року. На момент запуску мережі в місті працювало три базові станції, а штат філії нараховував 15 працівників.
  • Перший дзвінок здійснив голова Львівської ОДА Микола Горинь, який зателефонував Надзвичайному і Повноважному послу України в Польщі Петру Сардачуку.

Запись отредактирована Byaka 22.11.2010 в 15:13

Byaka

Byaka информирует

Для того, что бы комментировать или отвечать на вопросы, необходимо авторизоваться. Если у вас нет логина и пароля, зарегистрируйтесь прямо сейчас.